Юшка миколаївська

5-7 дрібних рибок для навару, 1 тушка хорошої риби (червоної або білої, зі смачним філе), 1 корінь петрушки, 2 моркви, півкореня селери, 1 цибулина, 2 лаврових листи, 2 горошини запашного перцю; для подачі: 5-6 дрібних картоплин, пучок кропу, 2 цибулини, 0,5 ст. оцту, 4 ст. л. цукру, сіль|соль|.

У дрібної рибки видаліть нутрощі, луску і зябра промийте, складіть в каструлю. Розділіть основну рибу, голову з віддаленими зябрами та очима, великі кістки та хребет також покладіть у каструлю.
Додайте почищені коріння, цибулю та прянощі, залийте водою (3-4 літри) і варіть на слабкому вогні при мінімальному кипінні 2 години. Ретельно кілька разів процідіть навар. У процідженому наварі відваріть шматки основної риби до готовності (близько 20 хвилин при слабкому кипінні).

Картоплю для подачі почистіть і відваріть повністю. Кріп дрібно нарубайте. Цибулю поріжте тонкими півкільцями, ошпарьте, воду злийте, а цибулю замаринуйте на 10 хвилин у суміші оцту, цукру та солі.

У тарілку викладіть шматок основної риби, залийте бульйоном, посипте кропом, покладіть у тарілку маринованої цибулі. Гарячу картоплю подавайте окремо – її їдять замість хліба.